PetsHome.ro
Lumea Animalelor
TILAPIA MARIAE
Este o specie de pesti de apa dulce sau salmastra, care isi are originile in apele lagunelor si cursurilor inferioare ale raurilor, incepand de la raul Tabou (din Coasta de Fildes) pana la raul Kribi (din Camerun), dar nu este prezent in zona cuprinsa intre raul Pra (din Ghana) si Benin. Mai este denumit si Tilapia Patat.
Aceasta specie de pesti are un corp lung, turtit pe laterale si cu un spate inalt, un corp tipic de peste cichlid. Are un colorit verde-mustariu sau verde inchis, cu ceva tente de galben pe alocuri. Pe partile laterale, are o serie de 7 - 8 dungi verticale, de culoare neagra, mai sterse la extremitati si mai intens colorate pe zona centrala, lasand impresia unor pete negre dispuse in linie, pe zona centrala. Zona pectorala este colorata mult mai deschis, fiind uneori alba. Inotatoarele si coada pastreaza coloritul corpului si ceva dungi orizontale galbui. Marginea lor este, de asemenea, galbena sau alba. Inotatoarele pectorale sunt transparente. Coada are forma de evantai. Are o gura mare, la capatul uuni cap pe masura. Inauntrul ei, sunt o serie de dinti, strategic dispusi, pentru a nu lasa nicio sansa pradei sa scape. Ochii sunt mari, inchisi la culoare, cu o zona inelara invecinata de culoare amestecata: negru, galben si rosu.
Exista doua verietati de colorituri a pestilor din aceasta specie, ajunsi la maturitate:
1) cu un colorit negru, pe zona dorsala, pe laterale, coada si inotatoare, si cu margini rosiatice la inotatoarele dorsala si caudala.
2) un corp patat, cu o baza coloristica galbuie, devenind verzuie, pe zona dorsala, si verde-maslinie, pe zona fruntii.
In ambele variante, zona pectorala este alba, partile laterale au 5 - 6 dungi verticale, ca cele descrise mai sus. Cativa solzi, pe partile laterale, pot prezenta ceva reflexii rosiatice. Este un peste robust si rezistent la boli. Atinge, la maturitate, o lungime maxima de aproximativ 39.4 cm si o greutate de aproape 1360 g.
Pentru o buna intretinere a acestor pesti, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 310 litri, cu o apa a carei duritate sa fie de 5 pana la 19°GH, cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 23 si 25°C si cu un pH cu variatii in intervalul 6 - 8. Un procent de 1% de sare, adica 10 g de sare la fiecare 10 litri de apa in acvariu, este recomandat.
Acesti pesti se hranesc cu produse proaspete si vii, constand in crustacei, larve de insecte, insecte de apa, viermi tubifex, produse pe baza vegetala, pe baza de laptuci, spanac; dar si hrana preparata, sub forma de fulgi si tablete. Ating maturitatea sexuala, la o lungime de 10 - 15 cm. Ambii parinti pregatesc si construiesc cuibul pe bucati de lemn, pe frunzele plantelor sau pe alte resturi de pe fundul apei. Femela depune intre 600 si 3300 de icre, care vor fi pazite de ambii parinti. Puietul va ecloza in maxim 1 - 3 zile, de la depunerea oualelor. Ambii parinti vor avea grija de puiet, pana cand, acesta, ajunge la o lungime de 2.5 - 3 cm. Coloritul lor este galbui, cu burta alba, uneori chiar si rosiatica, in vreme ce, zona dorsala, este maroniu-galbuie. Are 7 - 9 dungi laterale, verticale, negre, ceva mai colorate pe centru. Inotatoarele si coada sunt galbui-maronii.